ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές αποτελούν αναγκαίο συμπλήρωμα της αγωγής των μαθητών, γιατί τους δίνουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τόπους ιδιαίτερης μορφωτικής αξίας, να γνωρίσουν τα επιτεύγματα του ανθρώπου μέσα στη μακροχρόνια πορεία του πολιτισμού και να καλλιεργήσουν την κοινωνικότητά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε φέτος η πραγματοποίηση πολυήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής στη Σαντορίνη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές μας θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα των προϊστορικών χρόνων στο Αιγαίο, να δουν από κοντά το πιο σημαντικό από τα ενεργά ελληνικά ηφαίστεια, να παρατηρήσουν την ιδιότυπη αρχιτεκτονική μορφολογία του νησιού και να αντιληφθούν τους παράγοντες που την επέβαλαν, να ξεναγηθούν σε θρησκευτικούς χώρους ιστορικής σημασίας, να γνωρίσουν τους βασικούς τομείς της οικονομίας του νησιού.

Όταν πραγματοποιείται μια εκπαιδευτική πολυήμερη εκδρομή οι μαθητές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ταξιδεύουν ως ομάδα που εκπροσωπεί το σχολείο μας. Επομένως, δεν επιτρέπεται σε κανέναν με πράξεις ή παραλείψεις του να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τη δική του ή των συμμαθητών του, να προκαλέσει προβλήματα στους καθηγητές του και να προσβάλει τη φήμη του σχολείου του.
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα ακόλουθα:
·  Η εκδρομή έχει κυρίως εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Κατά συνέπεια, η συμμετοχή στις κοινές δραστηριότητες (επισκέψεις-ξεναγήσεις-κοινές έξοδοι) είναι υποχρεωτική.
·  Οι μαθητές πρέπει να φροντίζουν να είναι συνεπείς, ώστε να εφαρμόζεται το ωράριο του προγράμματος. Κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος για την έγκαιρη μετακίνηση της ομάδας.
·     Σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής οι μαθητές οφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των συνοδών καθηγητών και να μην απομακρύνονται από την ομάδα. Οι συνοδοί καθηγητές πρέπει να γνωρίζουν κάθε φορά πού ακριβώς βρίσκονται οι μαθητές. Για οποιαδήποτε μετακίνηση μαθητών απαιτείται άδεια.
· Οι συγκεντρώσεις στα δωμάτια των συμμαθητών, μετά την επιστροφή από ενδεχόμενη βραδινή έξοδο, δεν επιτρέπονται. Από τη στιγμή που οι μαθητές αποσύρονται στα δωμάτιά τους κάθε μετακίνησή τους θα γίνεται κατόπιν αδείας από τον καθηγητή.
·       Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι μαθητές μας θα μεριμνούν, ώστε να μην προκαλέσουν οποιαδήποτε φθορά ξένης ιδιοκτησίας (ξενοδοχείο, πλοίο, πούλμαν ή άλλο χώρο), αφού σ’ αυτές τις περιπτώσεις ζητείται η αποκατάσταση των ζημιών, για την οποία επιβαρύνονται οι ίδιοι. Σε περίπτωση που δεν αποδειχτεί η ευθύνη του ενός τα έξοδα βαρύνουν όλη την ομάδα (π.χ. αυτούς που είναι στο ίδιο δωμάτιο ή στο ίδιο πούλμαν κτλ.).
·     Υπεύθυνοι είναι, επίσης, οι μαθητές για τα κοσμήματα, τα κινητά, τα χρήματα ή αντικείμενα αξίας που θα έχουν μαζί τους.
·       Σε περίπτωση διακεκριμένης ατασθαλίας του μαθητή οι συνοδοί καθηγητές έχουν τη δυνατότητα, αφού ενημερώσουν τους γονείς, να ενεργήσουν για την άμεση επιστροφή του με έξοδα των γονέων του.